Fiskepaus

Fiskepaus

Fiska med barn

Att ta med sig barnen på fisketurer första gångerna handlar oftast väldigt lite om just fisket, då det är betydligt mer spännande att gå med stövlar i vattnet och balansera på stenar samt att kolla vad som finns under vattenytan med insektshåvar.

Våra erfarenheter som föräldrar är dessa.

Matsäck och ombyteskläder med: Då det är mysigt att sitta i naturen och fika så får det inte glömmas bort, och ombyteskläder behövs då det är mer en regel än undantag att de plumsar i med minst en stövel. De kommer både att halka och ramla men lär sig fort att stenar kan sitta löst. Flytvästen är en självklarhet.

Myggmedel och solkräm: Då fisket oftast sker sommartid när det är lite sämre väder d.v.s bättre fiskeväder så kan man förvänta sig att det finns både mygg och eller knott. Så använd gärna kläder så barnen slipper bli biten på kroppen och försök att skydda händer och huvud med hjälp av myggmedel eller mygghuvor/mygghatt.

Låt gärna barnet bära med sig ett spö redan från början

Börja helst med att meta: Gärna ett metspö runt 3 meter för de yngsta. Färdiga set finns på de flesta ställen. Börja meta från lättare öppna platser som bryggor , båtar eller liknande. Riggas gärna med kortare linlängd än spöts längd då det blir lättare att lägga ut och byta "mask" på. Sätt flötet ca 1-1,5 meter från kroken om djupet tål det annars korta ner avståndet. Sätt tyngden/tyngderna en bit upp från kroken. Riktiga maskar är att föredra men det kan fingera med bröd eller konstgjorda maskar typ Berkley Gulp.

Haspelspö och rulle: När det är dags att ta nästa kliv så köp gärna en haspelrulle och haspelspö (svårare men bättre än inkapslade rullar som man växer ut fort) börja kasta från en brygga eller båt då det är lite teknik hur man släpper linan men det går förvånansvärt bra när det får en svårare uppgift att lösa. Spölängd runt 7 fot med kastvikter från 5 gram till fisket efter abborren som brukar vara den fisk man har lättast att komma i kontakt med. Börja gärna fiska med jigg då jiggar kan vara relativt billigt.

Flugfiske: Om barnet blir intresserad av flugfiske och man som förälder har möjlighet så finns det nu förtiden utrusning även till barn. Börja gärna med fiske efter harr eller inplanterad regnbåge. Spö runt 8 fot klass 5 brukar vara lämpligt. Barn som följer med på fiske efter havsöring eller lax brukar använda 10 fots spön klass 8 med kortare klumplinor runt ca 7 meter och 18-22 gram och kasta dem som tvåhandsspön. Oftast blir fisken sekundär och mesta tiden går ut på att gå i vattnet och lära sig att få ut linan. Om man som förälder fiskar också så är det uppskattat om barnet får drilla in fisken och förhoppningsvis stranda den.

Stort grattis till er som lyckas att få ert barn intresserad av fiske.
Se till att ha trevlig tillsammans nu och resten av hela livet genom ert fritidsintresse.

Se alla nyheter »

Koncentrerad utfiskning

Koncentrerad utfiskning

Annons:

Laga spöbrott

Laga spöbrott

Tyvärr har våra kära spön en tendens att gå av ibland efter att garantitiden har gått ut. Vare sig om du har ramlat eller slagit av spöt i ett träd så...

Läs mer »
Planera laxfiskeresan

Planera laxfiskeresan

Att planera in en laxfiskevecka i förväg kan vara ett lurigt pussel att lägga ihop med flera saker att tänka på, här försöker vi bena ut lite att fund...

Läs mer »
Friskvårdsbidrag till fiske?

Friskvårdsbidrag till fiske?

Sedan några år tillbaka är sportfiske godkänt som skattefri friskvårdsförmån. För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare...

Läs mer »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK