Hur man fiskar havsöring å eller älv.

Hur man fiskar havsöring å eller älv.

Flugfiske: Havsöring

Havsöring å eller älv

Havsöringen som är populär sportfisk då den går att fiska under hela året i vårt land.

Januari-mars

Fisket bedrivs i vissa åar och älvar som inte är stängda (kolla fiske kort och fredningstider). Fisket bedrivs med regeln ju djupare och långsammare desto bättre.

Utrustning: Oftast räcker en 10 fot klass 8 med lämplig rulle väldigt långt i åarna. I större åar/älvar tvåhandspön. Tillsammans med en flytbody med utbytbara spetsar samt en kort snabbsjunkande klump blir man väldigt effektiv. Korta tafsar från ca 1 meter är vanligast. Populära flugor för ostkusten havsöringar är Bananen, Phatagorva och Glödhäcksvarianter runt 6-8 cm men även en Sunray Shadow variant med en 12 cm vinge. Då vattnet är kallt så behöver man klä sig ordentligt, var ordentligt försiktig om fisket sker från iskanter.

Taktik: Leta upp långsammare pooler och fiska dem långsamt (menda ofta linan uppströms och sänk farten på driften och försök att visa öringen "baken" på flugan) och så djup utan att få botten napp hela tiden. Tänk att öringen även kan stå "kloss" med strandbanken:

April-Maj

Denna populära tid håller vanligtvis på till vattentemperaturen blir ca 14° C efter det brukar all övervintrad och nystigen fisk ha lämnat .

Utrustning: 10 fot klass 8 fungerar oftast fint i åarna men även tvåhands från 12 fot till 15 fot i större åar/älvar. Tafslängden behöver ökas ju skyggare och varmare det blir i vattnet men vanligt är ca 3 meter.

Taktik: Här hänger det fortfarande mycket på vattentemperaturen.
Under 6 grader, fortfarande så djupt och långsamt som möjligt
6-12 grader kanske det skönaste och bästa fisket på hela året infaller vid denna tidpunkt. Fisket kan bedrivas lite högre upp men djup ändå. Flugor allt ifrån 4 cm till 7 cm är vanligt i diskretare och lättare dressade än tidigare.

Juni-September

I slutet av juni börjar vanligtvis öringarna sin lekvandring. Väldigt svårt fiske då vattenföringen vanligtvis är låg och vattentemperaturen hög. Men till skillnad mot laxen så finns det alltid en möjlighet att lyckas lura öringen. Optimala förhållanden brukar vara ju mer det regnar ju bättre är det.

Utrustning: 10 fot klass 7 brukar vara en standard bland de erfarna, vid större vattendrag är 13 fot klass 7 populära. Linorna är oftast flyt men om det är bra vattenföring så är det alltid bättre att fiska djupare och närmare öringen utan att riskera bottennapp.

Taktik: Väldigt svårt fiske då öringen är extremt vaksam, man märker det tydligt när man kastar över en öring så kommer en plog av en skrämd öring. Enklast att komma i kontakt med öringen är regniga mörka dagar eller molniga nätter/kvällar. Dagtid fiskas skvalpiga inströmmar eller där det finns överhängande träd, försök att bedriva fiske mestadels där det är skugga. Flugstorleken dagtid mellan 1-3 cm vanligast är en 2-3 cm . Vid ljust väder använd Speyflugor (typ Thunder spey) eller ullsockar ju ljusare det är desto mindre/glesare fluga. Lite moln Phatagorva, och vid regn glödhäcksvarianter. Kväll natt 4-8 cm natttuber eller muddler med krafitigare vingar ju mörkare det är. Presentation allt ifrån fridrift med uppstramning där fisken är till hänga och gunga metoden (kasta snett nedströms menda upp (helst luftmendning) där du tror att fisken är börjar du twista hem flugan någon meter släp sen ut linan, även när flugan är vid strandkanten så kan den metoden fungera), variationen är stor det som fungerar ena dagen gäller inte dagen efter. Kvällstid är de lugna selen perfekta tillsammans med nackarna, försök att bedriva fisket på blanka vattenytor med en hängande kvällsfluga utan bottennapp.

Oktober-December

Efter leken öppnar vissa vattendrag för fiske igen kolla fiskeregler och bestämmelser. Var vaksam vid eventuell vadning trampa absolut inte på lekbottnarna där ev lek har varit.

Utrustning: Allt ifrån enhandsspön klass 7 till tvåhandspön används beroende på vattenföringen. Linor lika så ju kallare desto djupare fiskar man.

Taktik: Vissa år så kan det komma steg av blanka fiskar på näringsvandring oftast små runt 45 cm men även större exemplar. Fisket bedrivs med fördel i de nedre delarna av systemen. Flugval Ullsockar, GP, Phatagorva, Glödhäck 4-8 cm till 12 cm Sunray varianter.

Se alla nyheter »

Hur man fiskar våröring

Hur man fiskar våröring

Hur man fiskar höstöring

Hur man fiskar höstöring

Annons:

Laga spöbrott

Laga spöbrott

Tyvärr har våra kära spön en tendens att gå av ibland efter att garantitiden har gått ut. Vare sig om du har ramlat eller slagit av spöt i ett träd så...

Läs mer »
Planera laxfiskeresan

Planera laxfiskeresan

Att planera in en laxfiskevecka i förväg kan vara ett lurigt pussel att lägga ihop med flera saker att tänka på, här försöker vi bena ut lite att fund...

Läs mer »
Friskvårdsbidrag till fiske?

Friskvårdsbidrag till fiske?

Sedan några år tillbaka är sportfiske godkänt som skattefri friskvårdsförmån. För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare...

Läs mer »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK