Kustöring. Bild av Udo Schroeter från Pixabay

Kustöring. Bild av Udo Schroeter från Pixabay

Flugfiske: Kustöring vår

Äntligen är det dags för premiär efter våra kuster och flugfiske efter havsöringarna. I stora delen av vårt land är det öppet att fiska efter havsöringarna hela året (kolla havsöringsfiske bestämmelser med Länstyrelsen vad som gäller vid er kust efter vårfiske havsöring). Här följer några generella råd till detta fisket.

Flugspö: Oftast räcker enhands 9 fot klass 7 med lämplig rulle väldigt långt. Börja enkelt vad ni har tillgängligt från början och specialisera in er sedan efterhand (lättare klasser vid mindre vind exempelvis)

Fluglinor: Allt som oftast räcker en flytlina/flytklump långt i början, vid sjögång kan det vara skönt att ha en lina som en slowintermediate så tränger igenom vattenytan samt om fisket sker efter djupa klippstränder eller med båt kan en sjunklina vara bra att ha.

Flugtafsar: Lämplig tafslängd brukar vara ca 1,5 gånger spölängden och i spetsdimension 0,22-0,25 mm

Flugor: Börja enkelt med havsöring flugor, populära flugor på västkusten är Magnus, Pattegris och mälor på sydkusten samt Wolly Bugger i vita och svarta varianter på ostkusten. Fyll på med flugor efterhand.

Linkorg: För att slippa att linan trasslar in sig i bland stenar och ben så är det bekvämt med en linkorg. Ge den chansen då den bara är vägen i början men man vänjer sig.

Då vattnet är kallt så behöver man klä sig ordentligt, var väldigt försiktig om fisket sker från klippkanter.

Taktik: Generella råd brukar hänvisas till rådande vattentemperatur, ju kallare det är så fiskar man långsamt. Anpassa lintagen från decimeter lång drag till meterdrag vid infiskningen. När fisken är riktigt på gång så lägg spöt i armvecket och dra in snabbt med båda händerna.

Platser: Att leta bra lokaler att bedriva sitt fiske kan kännas som att "leta efter en nål i en höstack". Man brukar ofta prata om leopardbottnar där kustremsan består av grus tång m.m som bra platser, vidare om det är kallt i vattnet så samlas gärna öringarna i i vikar där lite pålandsvind gör att det varmare ytvattnet blåser in. Tänk på att öringen kan stå väldigt strandnära så fiska in flugan långt in innan nästa kast börjar. 

Olika havsöringar: Då den mesta fisken är utlekta fiskar och att havsöringarna är flergångslekare så ska vi alla vara väldigt rädda om vårt bestånd och återutsätta dessa fiskar så skonsamt som det bara går läs mer om att Släppa tillbaka fisk.
Många blandar ihop blänkare med omblankade övervintrade fiskar, om du är osäker så återutsätt fisken då de övervintrade inte är någon hit på matbordet.

Se alla nyheter »

Annons:

Laga spöbrott

Laga spöbrott

Tyvärr har våra kära spön en tendens att gå av ibland efter att garantitiden har gått ut. Vare sig om du har ramlat eller slagit av spöt i ett träd så...

Läs mer »
Planera laxfiskeresan

Planera laxfiskeresan

Att planera in en laxfiskevecka i förväg kan vara ett lurigt pussel att lägga ihop med flera saker att tänka på, här försöker vi bena ut lite att fund...

Läs mer »
Friskvårdsbidrag till fiske?

Friskvårdsbidrag till fiske?

Sedan några år tillbaka är sportfiske godkänt som skattefri friskvårdsförmån. För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare...

Läs mer »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK