Enheter
Hur man fiska vårlax

Hur man fiska vårlax

Flugfiske: Lax

Lax å eller älv

Äntligen börjar laxarna simma in i vattendragen för sin lekvandring och vi som flugfiskare har möjlighet att fiska efter dem. Här kommer några generellla råd till Flugfiske efter lax.

Februari-mars

Fisket bedrivs främst i Scottland som öppnar vissa av sina älvar redan i februari (kolla fiske kort och fredningstider).

Utrustning: Oftast räcker en 14 fot klass 9 med lämplig rulle väldigt långt. I större älvar längre och kraftigare tvåhandspön. Linor allt ifrån Flytbodys med utbytbara spetsar till rena sjuklinor används. Skagitlinorna blir mer och mer populära då det blåser allt som oftast. Tafsar runt 15 fot. Populära flugor är Kent Håkanssons Dee Monkey, Cascade runt 5-12 cm. Då vattnet är kallt så behöver man klä sig ordentligt, var ordentligt försiktig om fisket sker från iskanter.

Taktik: Då fisket bedrivs med en Guide/Gillie som har stor kännedom om vattnet så lyssar man på råden som ges.

April-maj

Laxfisket börjar komma igång redan i april på västkusten sen i maj så börjar jakten även på ostkusten (kolla fiske kort och fredningstider).

Utrustning: Oftast räcker en 13 fot klass 9 med lämplig rulle väldigt långt på västkusten. I större älvar längst Norrlandälvarna är det oftast kraftiga 15 oftare som gäller. Linor allt ifrån Flytbodys med utbytbara spetsar till rena supersnabbsjuklinor används. Tafsar runt 15 fot. Populära flugor är Ullsock, Bananen, Phatagorva, Den Vanliga (ljus och Mörk) runt 3-12 cm.

Taktik: Väldigt stor variation mellan södra och norra Sverige, då vattentemperaturen kan vara 14°C i Mörrum och fisket bedrivs med Flytbodys med sjunk2 spetsar med flugor rund 3 cm till Västerbottenälvarna som har snösmältning med vattentemperatur under 3°C och fisket bedrivs med kraftiga 15 fotsspön med sjuklinor från sjunk 4 och snabbare med kraftiga flugor runt 8-12 cm.

Generella råd vid hög och kall vattenföring försök att fiska långsamt men ändå med sving (visa laxen sidan på flugan) ju varmare det blir ju snabbare fiskar man gäller både steglängd mellan kasten samt hastigheten flugan fiskas på.

Om fisket är trögt utan fiskare som står på kö bakom så lönar det sig oftast att fiska noggrant när man har haft en fiskkontakt.

Råd 1 i sådant läge är att göra samma kast igen men fiska det betydligt snabbare.

Råd 2 samma kast men långsammare.

Råd 3 stå still och byt fluga till en mindre gör samma kast efter ca 10-15 minuter med snabbt fiskad fluga.

Råd 4 samma kast men långsammare. Om det inte har huggit igen så kan man alltid prova att byta tillbaka till flugan man hade på vid första huggen och veva in nära meter och förflytta sig nedstöms några meter innan kastet sker.

Om det är läge och det är mycket folk som fiskar så försök att fiska lite annorlunda, lättast är att fiska lite högre upp med mindre sjunk på linan, fiska längre in mot strandkanten med fart. Fiska även lite glesare bundna flugor och börja högre upp och avsluta länge ner.

Juni-juli

Vattnet börjar bli badvänligt i södra Sverige och i Norrlandsälvarna så är det primetime (kolla fiske kort och fredningstider).

Utrustning: Oftast räcker en 13 fot klass 9 med lämplig rulle väldigt långt i södra Sverige. I mindre åar så är det rena enhandsspön som gäller, I större älvar längst Norrlandälvarna är det oftast kraftiga 15 oftare som gäller. Linor allt ifrån Flytbodys med utbytbara spetsar till rena supersnabbsjuklinor används. Tafsar runt 15 fot och längre. Populära flugor är Ullsock i södra Sverige samt lungnare åar, Bananen, Phatagorva, Den Vanliga (ljus och Mörk) runt 3-7 cm.

Taktik: Fortsatt väldigt stor variation mellan södra och norra Sverige.

Fisket sker med långa kontrollerade kast, flugan börjar fiska direkt vid nedslaget och fiskas oftast snabbt med sving. Fiska hårt och leta upp huggvillig lax genom att vara rörlig och fiska mycket vatten. Vid fiskkontakt var noggrann lika råden ovan.

Augusti-september

Laxarn börjar ändra utseende men det kan komma några eftersläntrare.

Utrustning: Oftast räcker en 13 fot klass 8 med lämplig rulle väldigt långt tillsamman med enhandspön. Oftast flytlinor eller sinktip linor använd. Flugor ullsock till Glödhäckar i ca 1,5-3 cm.

Se alla nyheter »

Hur man fiska sommarlax

Hur man fiska sommarlax

Enheter

Annons:

Enheter
Gädda

Gädda

Gäddan är en populär sportfisk då den är en naturlig art i Sverige och återfinns i stort sett i hela landet förutom i fjällnära områden. Kan växa sig ...

Läs mer »
Spinnfiske: Vårfiske Havsöring

Spinnfiske: Vårfiske Havsöring

Äntligen brukar många fiskare tänka eller säga när det blir dags för våra åar och älvar att åter öppna. Premiärerna som kan vara rena folkfester som i...

Läs mer »
Flugfiske: Vårfiske Havsöring

Flugfiske: Vårfiske Havsöring

Äntligen brukar många flugfiskare tänka eller säga när det blir dags för våra åar och älvar att åter öppna. Premiärerna som kan vara rena folkfester s...

Läs mer »