Enheter
Våröring omblankad

Våröring omblankad

Flugfiske: Vårfiske Havsöring

Äntligen brukar många flugfiskare tänka eller säga när det blir dags för våra åar och älvar att åter öppna. Premiärerna som kan vara rena folkfester som i bland annat i Mörrumsån till stillsamma premiärer i sin hemmaå. I regel är fisket riktigt bra de första dagarna efter övervintrad havsöring.

Här följer några generella råd till detta fisket.

Flugspö: Oftast räcker enhands 10 fot klass 8 med lämplig rulle väldigt långt i åarna. I större åar/älvar tvåhandspön.

Fluglinor: Allt ifrån flytbody med utbytbara spetsar till snabbsjunkande klumpar, använd gärna korta klumpar runt 7-8 meter i åarna då det ofta är mycket vatten och kastningen sker mellan buskar och träd eller utvadad.

Flugtafsar: Korta tafsar från ca 1 meter i början av säsongen som förlängs till ca 3 meter när fisken blir skyggare allteftersom. Grovleken brukar vara över 0,35 mm. Då havsöringen inte är tafsskygg i början av säsongen så kan man går upp i grovlek men samtidigt vill man inte riskera att dra av runninglinen och mista fluglinan i ett kraftigt bottennapp.

Flugor: Populära flugor för ostkusten havsöringar är tubflugor som Bananen, Phatagorva och Glödhäcksvarianter runt 4-8 cm men även en Sunray Shadow variant med en 12 cm vinge. Innan fisken har sett allt för många flugor så brukar en färgglad flashig fluga fiska bäst sen efter några dagar övergår man mer emot dovare färger. Läs mer om vår laguppställning av flugor.

Då vattnet är kallt så behöver man klä sig ordentligt, var väldigt försiktig om fisket sker från iskanter.

Taktik: Generella råd brukar hänvisas till rådande vattentemperatur, ju kallare det är så fiskar man både djupare (närmare botten) och långsammare.

Under 6 grader: Långsamt och nära fisken på långsamma glidsträckor med flugor runt 7-12 cm.

6-14 grader: Kanske det skönaste och bästa fisket på hela året infaller vid denna tidpunkt. Fisket kan bedrivas lite högre upp men djup ändå. Nackarna kan uppsöks regelbundet då fiskarna backar nedstöms mot havet. Flugor allt ifrån 4 cm till 7 cm är vanligt i diskretare och lättare dressade än tidigare (ju varmare desto mindre och lättre dresserade). Skymningsfisket kan vara givande om luften är varmare än vattnet.
I Norrland så bedrivs det både ett inriktat fiske efter nystigna laxar och våröringfiske vid denna temperatur.

Efter 14 grader i vattnet brukar den mesta fisken ha lämnat vattendraget och väntan eller början efter de första laxarna kan ta vid. I Norrlandsälvarna så pågår går detta fiske parallellt.

Olika havsöringar: Då den mesta fisken är utlekta fiskar och att havsöringarna är flergångslekare så ska vi alla vara väldigt rädda om vårt bestånd och återutslägga dessa fiskar så skonsamt som det bara går läs er om att Släppa tillbaka fisk
Vissa år och älvar så sker det även en uppvandring av så kallade blänkare som är nystigna kraftiga havsöringar som inte har lekt som uppsöker vattendragen i näringsök. Oftast sker det när vattendragen är varmare än havet. Dessa blänkare brukar inte gå igenom de värsta forsarna utan är mest i nedre delen av vattendragen. Kanonfiskar som kan komma i stim oftast i mindre storlek. Kolla fiskereglerna vad som gäller i det aktuella vattnet om det är aktuellt med någon matfisk. Många blandar ihop blänkare med omblankade övervintrade fiskar, om du är osäker så återutsätt fisken då de övervintrade inte är någon hit på matbordet.

Se alla nyheter »

Vårfiske med barn

Vårfiske med barn

Våröring

Våröring

Enheter

Annons:

Enheter
Planera laxfiskeresan

Planera laxfiskeresan

Att planera in en laxfiskevecka i förväg kan vara ett lurigt pussel att lägga ihop med flera saker att tänka på, här försöker vi bena ut lite att fund...

Läs mer »
Friskvårdsbidrag till fiske?

Friskvårdsbidrag till fiske?

Sedan några år tillbaka är sportfiske godkänt som skattefri friskvårdsförmån. För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare...

Läs mer »
Pimpla Regnbåge

Pimpla Regnbåge

Regnbågen, som är utplanterad i våra vattendrag, är en utmärkt fisk att pimpla efter från våra isar. För en säker och framgångsrik fiskeupplevelse på ...

Läs mer »