Enheter
Lyckat vinterflugfiske

Lyckat vinterflugfiske

Flugfiske: Vinterfiske Havsöring

Att flugfiska efter havsöringen i minusgrader i våra åar och älvar som är öppna kan verka hopplöst och verkligen tålamodsprövande med frysta händer tår och fötter med igenisade spöringar och nedisade flugor rullar och linor som följd. Vi på HurManFiskar har här samlat lite tips.

Kläder

När vintern har legat ett tag så sker oftast fisket på iskanter men brukligt är att ändå använda vadarbyxor (gärna neopren) med varma kläder under. Underställ (gärna merinoull) diverse tröjor i ull eller fleece med en vadarjacka eller vindtät jacka gärna med huva. Mössa är det många som gillar vindtäta alpinmössor men personligen föredrar jag en luftig och använder huvan vid blåst eller om det blir för kyligt. Handskarna är så kallade torgvantar i ull eller fleece med fria fingertoppar, gärna fler par med om något par blir blött. På fötterna används ullstrumpor (alpinstrumpor) med en extra ullsocka, se gärna till att du har plats för dem i vadarna (flera av vinterfiskarna använder par större vadarskor eller knyter dem lite lösare så det blir luftigare i fötterna).

Utrustning

Flugspö så använder jag personligen ett 10 fots spö i klass 8 specialbyggt med en till två ringar mindre med stora snakeringar och en stor linförare eller ibland ett kort tvåhands enligt ovan bygge. Fördelen med detta är att det byggs på med is på linan och trots att man försöker att hålla skjutlinan i luften så dras det ändå in vatten i mellan ringarna. Med tio-fots spöt kan jag stå utvadad och ta bort isen i ringarna utan att behöva doppa rullen i vattnet eller behöva vada in till land. Samt att jag upplever en enklare avkrokning av fisk.

Rullen är svårt då den inte kan blötas för då fryser den oftast ihop, enkel rulle räcker gått då öringen inte är någon långrusare på vintern heller.

Linor är oftast korta sjunkandeklumpar i olika sjunkgrader runt 8-9 meter eller en flytbody med utbytbara spetsar.

Tafsen är oftast heldragen 0,35-0,40 mm i cirka 1,5-2 meter lång.

Flugor är oftast Phatagorva och Glödhäcksvarianter runt 7 cm vinglängd men även en Sunray Shadow variant med en 12 cm vinge kan vara bra att ha i boxen.

Taktik

Leta upp långsammare pooler och fiska dem långsamt med korta kastlängder så du kan hålla skjutlinan torr. Om fisket sker på iskanter så var väldigt försiktig och observant vid eventuella höjningar eller sänkningar om det ligger något vattenkraftverk uppströms. Försök att sänka farten på flugan så mycket det går i utfiskningen genom upprepade meningar (uppstömsmendningar) och och gärna in mot iskanten då fisken gärna ställer sig under iskanten om det är tillräckligt djupt (cirka 1 meter).

Avkrokning

Då detta fiske stundtals kan vara väldigt givande så måste vi sätta tillbaka fisk så finns det lite saker att tänka på, vid minusgrader ska fisken avkrokas snabbt helst under vattnet då det är risk för igenfrysning av ögon.

Håll dig varm

Det viktigaste är att hålla sig varm genom att vicka på tårna och värma händerna med en hand i taget vid halsen vid utfiskningen. Annars är det bara att vada iland och gå lite så blir man fort varm i alla kläder. Kaffe och energituggummin kan vara bra att ha tillsammans med gofikat.

Se alla nyheter »

Enheter

Annons:

Enheter
Abborre

Abborre

Abborren är en populär sportfisk då den är en naturlig art i Sverige och återfinns över hela landet från fjälltrakterna till kusten. Mycket bra inlärn...

Läs mer »
Pimpla Öring

Pimpla Öring

Pimpla Öring - Utmaningar och Utrustning för Framgång Att pimpla öring kräver skicklighet och tålamod, då det ofta är svårare att locka öring till ...

Läs mer »
Pimpla Röding

Pimpla Röding

Röding-pimpling - En Aktiv Upplevelse i Kallt Vatten Rödingen är en idealisk fisk att pimpla efter, särskilt eftersom den förblir aktiv och alert ä...

Läs mer »