Pimpla Regnbåge
Regnbågen som finns utplanterade i våra vattendrag är en lämplig fisk att pimpla efter från våra isar.
Då fisket sker på isar så behövs det säkerhetsutrustning samt kunskap om isarnas svaga punkter, läs mer på Utrustning och säkerhet på isarna samt issakerhet.se för mer information. Kolla även upp vad som gäller för just ert vatten med fiskekort och regler.
Utrustning
Kraftigare pimpelspön eller ett pimpelhaspelspö laddat med lina runt 0,25 mm
Vanligt med litet blänke (ca 45-70 mm) som man fäster en lite tafs på, mellan 10-20 cm lång tafs brukar vara lagomt. Längst ner på tafsen fästs en stark och vass krok i storlek 8 som agnas med centimeter stora bitar av räka. En knippe maggots kan också fungera.
Längre in på säsongen vid kall väderlek kan även en vanligt vertikalpirk där kroken byts ut mot en liten mormyska som agnas med 2 maggotar vara effektivt. Även en balansare kan fungera.
Taktik
Då Regnbågen förflyttar sig hela tiden så är det åter lokalkännedomen som belönar sig. Försök att få koll på vad Regnbågarna kan tänkas passera på sin förflyttning. Leta efter uddar, öar samt i utkant av växtbälten även inlopp och utlopp i sjön men var extra försiktig då isarna kan vara betydligt svagare på dessa platser (läs mer på Issäkerhet). Oftast bedrivs fisket från strandkanten till ca 3 meters djup. Senare fram emot vårkanten kan det löna sig att fiska högre upp på frivattnet upp till iskanten. Ha tålamod hetsa inte runt för mycket och leta bågen, sitter du på ett bra ställe så kommer fisken förr eller senare då den inte är stationär som abborren.
Börja fisket att låta blänket studsa 3 gånger i botten, höj upp betet ca 30 cm ovanför botten och håll helt still, gör små darringar efter ca 5 minuter, för mycket rörelse verkar vara negativt för detta fiske. Håll koll på linan och ser du en dragning åt något håll gör mothugg. Rutinerade regnbågsfiskare sänker i dessa lägen ner spöt direkt vid en dragning och sen gör ett mothugg. Om du har lyckats med krokningen så se till att fisken kan få lite lina från rullen då det är starka fiskar för att inte riskera linbrott eller rätat krok. Hjälp till att få fisken genom hålet genom att ta den i nacken eller under gälarna.