Lyckad laxfiskevecka

Lyckad laxfiskevecka

Planera laxfiskeresan

Att planera in en laxfiskevecka i förväg kan vara ett lurigt pussel att lägga ihop med flera saker att tänka på, här försöker vi bena ut lite att fundera på.

Då vi oftast är styrda av arbete och familjesysslor så har vi tyvärr inte tiden att bara åka iväg när det blir läge för att fiska en optimal älv med stora insteg av lax, utan det behöver bokas långt i förväg. När vi har fått en lucka i vår kalender så kan planeringen börja med när man kan åka.

När

Januari-april: Vissa få Skotska älvar börjar sitt fiske redan i januari men merparten öppnar i mars månad. Under april månad börjar också laxen vandra upp i västkuståarna här hemma i Sverige.
Maj: Framför allt i mitten och framåt så börjar fisket i bl.a Mörrumsån att ta fart samt även en del tidiga Västerbottensälvar. Några få älvar i Norge har premiärer redan 15 maj.
Juni: Förmodligen månaden då de största instegen av lax sker i våra Svenska älvar. Även i mindre åar som har återinfört laxen börjar vakna till liv. De flesta av Norges älvar öppnar upp med intressant fiske. Även Ryssland öppnar upp.
Juli: Nu finns risk att våra Svenska älvar blir för varma men framför allt Kalix och Torneå älvsystem har fortsatt intressant fiske. En bra månad för Norges laxälvar då fisken har kunnat ta sig upp i hela älvsystemen. Vi längre högtryck utan regn som kan infinna sig i slutet av månaden så kan det bli lågvatten, försök att hitta sträckor där älven nyper ihop och bildar intressanta inströmmar och små pooler med syresatt vatten.
Augusti: Vissa av Norska älvarna har en stark stam av augustistigande laxar. I Sverige så går de flesta över till havsöringsfisket denna tid. Annars blir det ett fiske efter laxar som börjar få lekdräkt.

Var

Sverige: Här hemma så köper man oftast fiskekort som gäller ett stort område eller för hela älven.
Norge: Här köper man kort på privata oftast kortare sträckor (vald) som är begränsat antal fiskare på. Kom ihåg att lösa fisketrygd, läs mer.
Skottland: Privata vald oftast med en gillie (glöm ej dricks till dessa)

Tidigt på säsongerna sker oftast fisket långt ner i systemen (från mynningen och några mil uppåt). Vissa och framförallt i Norge har barriärer som inte passeras fören temperaturen och vattenföringen är gynnsam (Gaulfossen i Norge som ett exempel 180 m3 och ca 10 grader). Kolla tidigare fångstrapporter och även sträckor i närheten för tidigare års fiske.
När vattnet börjar sjunka undan så fisk risk att de nedersta poolerna som fiskade så bra tidigare blir för lugnflytande eller stillastående, så försök att bilda er en uppfattning vad för sträcka ni är intresserad av hur den fiskar i olika vattenstånd.

Hur

Läs mer på
Flugfiske lax
Laxfiske nyborjarrad

 

Se alla nyheter »

Annons:

Laga spöbrott

Laga spöbrott

Tyvärr har våra kära spön en tendens att gå av ibland efter att garantitiden har gått ut. Vare sig om du har ramlat eller slagit av spöt i ett träd så...

Läs mer »
Planera laxfiskeresan

Planera laxfiskeresan

Att planera in en laxfiskevecka i förväg kan vara ett lurigt pussel att lägga ihop med flera saker att tänka på, här försöker vi bena ut lite att fund...

Läs mer »
Friskvårdsbidrag till fiske?

Friskvårdsbidrag till fiske?

Sedan några år tillbaka är sportfiske godkänt som skattefri friskvårdsförmån. För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare...

Läs mer »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK