Enheter
Kustöring. Bild av Udo Schroeter från Pixabay

Kustöring. Bild av Udo Schroeter från Pixabay

Spinnfiske: Havsöring från båt i havet

Äntligen är det dags för att fiska efter våra kuster efter havsöringarna. I stora delen av vårt land är det öppet att fiska efter havsöringarna hela året (kolla havsöringsfiske bestämmelser med Länstyrelsen vad som gäller vid er kust efter fiske efter havsöring). Här följer några generella råd till detta fisket.

Spö: Oftast räcker en 9 fot 10-30 gram med lämplig rulle väldigt långt då man mest fiskar med drag i 12-20 gram.

Rulle: En haspelrulle är väldigt bra till detta fiske då man mestadels fiskar med lätta skeddrag och kust wobblers men om man är bekväm med en spinnrulle (Multiplikator) så vinner man lite i känsla och vissa känner lättare om det är något som drar i draget.

Lina: Flätlina ca 0,12-0,16 brukar vara lämpligt. Fördelen i detta fisket är stor med flätlinor då det är stumma och man får bättre känsla.

Beten
Wobbler: Kustwobblers som Gladsax eller liknande i 20-30 gram.
Skeddag: Långsamala Toby 12 och 20 gram eller liknande. Vanligt är att man sätter dit en till fjäderring och byter ut kroken emot en lite tunnare som man har limmat dit en färgklick eller gjort en garnkrok (sök efter tillverkning av pimpelkrok på nätet).

Taktik: Generella råd brukar hänvisas till rådande vattentemperatur, ju kallare det är så destå långsammare fiskar man. Bra vårplatser när det är kallt i vattnet brukar vara platser där det kan samlas lite varmare vatten, typ vikar eller inbukningar i strandremsan. När temperaturen går upp emot 5 grader så brukar uddar vara populära tillhåll för Havsöringen. Havsöringarna kan gå förvånansvärt strandnära och grunt efter sin jakt på föda. Så ett effektivt sätt att att drifta med båten så man kan kasta ända in till stranden. Eller om man fiskar en vik så börjar man i djupkanten från ca 3 meter och driftar inåt med båten. När man kastar inåt strandkanten så bromsar man in kastet genom att lägga pekfingret emot spolkanten på haspel eller tummen på lintrumman så man undviker "linslacket" som annars sker. Börja veva in linan med spötoppen rätt mot draget och spötoppen närma vattenytan då har du bästa kontroll vad som händer och kan vara beredd på mothugget. Veva in draget men gör flera så kallade vevstopp då draget sjunker ner lite. Öringen kan gå och dra lite i draget och just ett vevstopp i dessa lägen är super. Håll koll på draget när det börjar närma sig båten för att se om det är någon som följer med. Försök att bli bekväm med hur olika drag fiskas bäst och i vilka farter man lär veva in dem. Mothugget är oftast de som skiljer om man ska gå tomhänt eller få upp fisken, så fiska koncentrerat.

Bottennapp: Fördelen med haspel i detta fiske brukar vara när man fastnar i botten. När draget fastnar i botten så spänner man snabbt upp linan och håller linan spänt med spöt i en båge uppåt samtidigt som man har fällt upp bygen men kvarhåller spänningen genom att ha pekfingret på spolen, släpp sedan pekfingret och en rekyl gör så att draget oftast låssnar. Fungerar förvånansvärt bra bara man inte har dragit in draget för hårt i början.

Olika havsöringar:havsöringarna är flergångslekare så ska vi alla vara väldigt rädda om vårt bestånd och återutsätta all öring som är utlekta och magra samt all fisk vi inte äter själva. Fiskarna ska så skonsamt som det bara går att återutsättas, läs mer om att Släppa tillbaka fisk. 
Kolla fiskereglerna vad som gäller i det aktuella vattnet om det är aktuellt med någon matfisk. Många blandar ihop blänkare med omblankade övervintrade fiskar, om du är osäker så återutsätt fisken då de övervintrade inte är någon hit på matbordet.

Se alla nyheter »

Enheter

Annons:

Enheter
Flugfiske: Sommar- & Höst-havsöring

Flugfiske: Sommar- & Höst-havsöring

Nu börjar det bli dags för att ta fram lite lättare spön, linor och pannlampan för att möta de eftertraktade havsöringarna som börjar sin lekvandring ...

Läs mer »
Flugfiske: Harr

Flugfiske: Harr

Harr å eller älv Harren som är populär sportfisk då den går att fiska under hela året i vårt land. Då harren är vårlekande så startar man flugfiske...

Läs mer »
Flugfiske: Laxfiske nybörjarråd

Flugfiske: Laxfiske nybörjarråd

Här kommer lite generella råd till sommarens laxflugfiske. Laxen Då laxarna stiger i våra vattendrag så har vi som flugfiskare möjlighet att kom...

Läs mer »