Enheter
Gädda. Bild av Andreas Barsch från Pixabay

Gädda. Bild av Andreas Barsch från Pixabay

Spinnfiske: Vårfiske Gädda

Äntligen är det tid att börja sitt fiske efter vårgäddorna längst med våra sjöar eller vid vår skärgårdskust. I stora delen av vårt land är det öppet att fiska efter Gäddorna hela året (kolla gäddfiske-bestämmelser med Länstyrelsen vad som gäller vid er kust eller sjö efter fiske efter gädda). Här följer några generella råd till detta fisket.

Spö: Att välja spö är inte det lättaste men i regel så används styvare spön som tar beten mellan 20-60 gram och ett spö som kastar beten mellan 60-120 gram. Det är betet som bestämmer vilka utrustning som gäller. Men som alltid är det bättre att börja med något man har och växa in i fisket allt eftersom, huvudsaken att man kommer igång.

Rulle: Haspel fungerar bra framförallt med beten upp till 60 gram, men en multiplikator är att föredra vid kast med tyngre beten.

Lina: Flätlina runt 0,30-0,35. Fördelen med en flätlina att man har bättre känsla och kan göra direkta mothugg
Tafs: Speciella gäddtafsar behövs så gäddan och både stora och vassa tänder.

Beten

Jerkbeten: Är typ en wobbler utan sked fotas fiskas med ett kort, styrt spå med multirulle, ett aktivt fiske då man själv bestämmer hur draget ska röra sig
Jigg och Gummibeten: Det kanske populärast betet som finns i alla former och färger (kolla gärna med affären vad som är populärt) Fördelen är att man kan fiska allt ifrån grunt till djup och långsamt till snabbt beroende på vilken sort man använder.
Wobbler: Medelstora och stora wobblers (10-40 cm) storleken och vikten anpassas till spörekommendationen
Spinnerbait: Är ett drag som består av två delar, dels framtill en spinnare och bakom ett ”bait” som ofta är vasskyddande vilket uppskattas om fisket bedrivs bland växtlighet.

Taktik:gäddan är vårlekande så sker mestadels fisket intill vassvikarna. Fisket börjar vid utkanterna av vikarna och ju närmare leken ju längre in i vikarna gäller. Om leken är pågående så bör och ska man lämna fiskarna ifred och inrikta sig på fiskar längre ut så har lekt klart. Vi kallt vatten används långsamtsjunkande eller svävande beten med långa vevstopp (ca 5-8 sekunder) betet kan även ligga och på botten en stund om det inte är förmycket växtlighet som betet kan fastna i.
När vattnet har passerat 14 grader så har leken oftast passerat och ett roligt fiska med wobbler med stenhårda hugg väntar efter hungriga gäddor som ska äta upp sig.

Återutsättning: Då gäddorna är flergångslekare så ska vi alla vara väldigt rädda om vårt bestånd och återutsätta all gädda som vi inte äter själva. Fiskarna ska så skonsamt som det bara går att återutsättas, läs mer om att Släppa tillbaka fisk. Kolla fiskereglerna vad som gäller i det aktuella vattnet om det är aktuellt med någon matfisk. Oftast är de stora honorna väldigt värdefulla för våra vatten, så om någon matfiske ska behållas ta främst mindre fisk.

Se alla nyheter »

Enheter

Annons:

Enheter
Flugfiske: Sommar- & Höst-havsöring

Flugfiske: Sommar- & Höst-havsöring

Nu börjar det bli dags för att ta fram lite lättare spön, linor och pannlampan för att möta de eftertraktade havsöringarna som börjar sin lekvandring ...

Läs mer »
Flugfiske: Harr

Flugfiske: Harr

Harr å eller älv Harren som är populär sportfisk då den går att fiska under hela året i vårt land. Då harren är vårlekande så startar man flugfiske...

Läs mer »
Flugfiske: Laxfiske nybörjarråd

Flugfiske: Laxfiske nybörjarråd

Här kommer lite generella råd till sommarens laxflugfiske. Laxen Då laxarna stiger i våra vattendrag så har vi som flugfiskare möjlighet att kom...

Läs mer »