Våroring april

Våroring april

Spinnfiske: Vårfiske Havsöring

Äntligen brukar många fiskare tänka eller säga när det blir dags för våra åar och älvar att åter öppna. Premiärerna som kan vara rena folkfester som i bland annat i Mörrumsån till stillsamma premiärer i sin hemmaå. I regel är fisket riktigt bra de första dagarna efter övervintrad havsöring.

Här följer några generella råd till detta fisket.

Spö: Oftast räcker en 9 fot 10-40 gram med lämplig rulle väldigt långt i åarna. I större åar/älvar spön på 11 fot eller längre för betesvikter 20 och uppåt.

Rulle: I åar och även älvar så fungerar en haspelrulle väldigt bra till fiske med skeddrag och wobbler men en spinnrulle (Multiplikator) är att föredra vid tyngre kastvikter.

Lina: Vid mindre stömsatta åar så räcker det ofta med 0,35 mm för att i större älvar med fiske med sänken upp till 100 gram behövas 0,50-0,60 mm huvudlina.

Beten

Wobbler: Långsmala Rapala eller liknande i storlek på ca 7 cm fungerar så länge det inte är allt för djupt. I mindre åar är en flytande gul orange en given favorit som vevas ner där du tror fisken står. Kasten sker oftast snett nedströms och försök att fiska långsamt vid låg temperatur men kan fiskas lite snabbare vid högre temperatur i vattnet. Tyvärr är wobbler i regel dyra att köpa så de fiskar man helst på sträckor man väl känner till för att slippa allt för svåra bottennapp.

Skeddag: Allt ifrån långsmala Toby 12-30 gram eller liknande till bredare snakedrag fungerar. Försök att anpassa vikten så man kan fiska långsamt utan att fastna. Kasten sker oftast snett nedströms och försök att fiska långsamt vid låg temperatur men kan fiskas snabbare vid högre temperatur i vattnet.

Sänke: Att fiska med sänke är en effektiv metod men det krävs lite mer av dig som fiskare.
Rigga så här: Huvudlinan knyts fast i ett trevägslekande. I den andra ändan knyts en linbit som är lite tunnare än huvudlinan fast i längd mellan 10-40 cm dit man knyter fast det aktuella långsmala sänket (blyfritt). I den fria änden på trevägslekandet knyts det på en tafs i lämplig grovlek som också är tunnare än huvudlinan i längd mellan 1,5-3,5 meter dit man sätter fast allt ifrån en tubfluga, lyspinne, snurra eller kanske en wobbler (se bildskiss nedan).
Sänkesvikter alltifrån 10-130 gram används beroende på ström och djup. Vid tyngre sänkesvikter så se till att använda grova linor så inte linan brister i utkastet och riskerar att träffa en eventuell motfiskare.

Taktik: Generella råd brukar hänvisas till rådande vattentemperatur, ju kallare det är så fiskar man både djupare (närmare botten) och långsammare.
Under 6 grader: Långsamt och nära fisken på långsamma glidsträckor beten runt 7 cm är en bra utgångspunkt.
6-14 grader: Kanske det skönaste och bästa fisket på hela året infaller vid denna tidpunkt. Fisket kan bedrivas lite högre upp men djup ändå. Nackarna kan uppsökas regelbundet då fiskarna backar nedstöms mot havet. Beten runt 5 cm i diskretare färger. Skymningsfisket kan vara givande om luften är varmare än vattnet.
I Norrland så bedrivs det både ett inriktat fiske efter nystigna laxar och våröringfiske vid denna temperatur.
Efter 14 grader i vattnet brukar den mesta fisken ha lämnat vattendraget och väntan eller början efter de första laxarna kan ta vid. I Norrlandsälvarna så pågår går detta fiske parallellt.

Olika havsöringar: Då den mesta fisken är utlekta fiskar och att havsöringarna är flergångslekare så ska vi alla vara väldigt rädda om vårt bestånd och återutslägga dessa fiskar så skonsamt som det bara går läs mer om att Släppa tillbaka fisk
 Vissa år och älvar så sker det även en uppvandring av så kallade blänkare som är nystigna kraftiga havsöringar som inte har lekt som uppsöker vattendragen i näringssök. Oftast sker det när vattendragen är varmare än havet. Dessa blänkare brukar inte gå igenom de värsta forsarna utan är mest i nedre delen av vattendragen. Kanonfiskar som kan komma i stim oftast i mindre storlek. Kolla fiskereglerna vad som gäller i det aktuella vattnet om det är aktuellt med någon matfisk. Många blandar ihop blänkare med omblankade övervintrade fiskar, om du är osäker så återutsätt fisken då de övervintrade inte är någon hit på matbordet.

Se alla nyheter »

Våröring

Våröring

Rigga med sänke

Rigga med sänke

Annons:

Laga spöbrott

Laga spöbrott

Tyvärr har våra kära spön en tendens att gå av ibland efter att garantitiden har gått ut. Vare sig om du har ramlat eller slagit av spöt i ett träd så...

Läs mer »
Planera laxfiskeresan

Planera laxfiskeresan

Att planera in en laxfiskevecka i förväg kan vara ett lurigt pussel att lägga ihop med flera saker att tänka på, här försöker vi bena ut lite att fund...

Läs mer »
Friskvårdsbidrag till fiske?

Friskvårdsbidrag till fiske?

Sedan några år tillbaka är sportfiske godkänt som skattefri friskvårdsförmån. För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare...

Läs mer »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK